Kleutergroepen

Waarvoor staat onze kleuterschool: visie op goed kleuteronderwijs

Gelukkige en gemotiveerde kinderen zijn ons doel. Kinderen leren en ontwikkelen voortdurend. Het kerndoel van goed kleuteronderwijs is het stimuleren van de totale ontwikkeling van het kind door maximale kansen te creëren en het kind te ondersteunen om deze kansen maximaal te benutten.

Onze kleuterschool is een pareltje waar we terecht trots op zijn. In onze kleuterschool vind je sfeervolle klassen met aantrekkelijk didactisch materiaal en een sterk team dat geen uitdaging uit de weg gaat.

Onze jongste kleuters kunnen na de lunch een middagdutje doen. Voldoende rust is voor jonge kinderen die pas naar school gaan onontbeerlijk. We kennen al onze kleuters en hun noden en vinden het belangrijk om samen met u als ouder op weg te gaan. Veiligheid, geborgenheid en samen leren zijn inherent aan onze werking met kleutergroepen. Alle leergebieden komen evenwaardig aan bod en er wordt steeds doelmatig aan gewerkt! In al onze kleutergroepen is er veel aandacht voor het gepaste aanbod, de warme sfeer en de professionele begeleiding.

De school streeft ernaar om alle kinderen evenwichtig te laten ontwikkelen op hun eigen niveau en hun eigen tempo. Dat hoort ook zo te zijn! Vanuit die visie zijn we sinds 1 september 2008 met kleutergroepen gestart.

De juf komt eraan
Het is tijd om naar bed te gaan
Moe van al die pret
Nog een zoen en dan 1, 2, 3 in bed
Lekker slapen lief klein kindje
Doe maar vlug je oogjes toe
Droom zoet met je knuffel op je snoet!

Wat is de kracht van kleutergroepen?

Kleutergroepen staat voor een andere wijze van klasindeling. De klasgroep bestaat uit kinderen van verschillende opeenvolgende leeftijden. Elk jaar verandert je kleuter van klas, zo verandert de verhouding van elke groep ieder jaar opnieuw. De kracht van kleutergroepen ligt in het breed ontwikkelen van kennis, inzicht en vaardigheden, het breed ontwikkelen van sociale vaardigheden en het leren van elkaar. Zelfontplooiing, samenwerken, zelfredzaamheid en motivatie om te leren zijn een aantal fundamentele uitgangspunten. Binnen de kleutergroepen kunnen kleuters steeds zelfstandig ingaan op het gedifferentieerde aanbod dat er dagelijks is. Van bij de start in de jongste kleutergroepen, is er extra aandacht voor een krachtige lees- en leeromgeving.

Er zijn twee kleutergroepen van telkens twee klassen :

-De kapoenen: bijtjes en kikkers : 2,5- en 3-jarigen
-De ravotters: uiltjes en muisjes : de 4- en 5-jarigen

De kapoenen:

Wie op 1 september tussen de 2,5 jaar en 3 jaar is, start bij de kapoenen. Ook de kleuters die na de vakantie instappen, sluiten bij deze groep in een klas aan. Juf Eefke leidt de kikkerklas en juf Katrien de bijtjesklas. Beide klassen worden ondersteund door onze kinderverzorgster juf Aleksandra en de expertise van de zorgleerkracht juf Peggy.

In deze kleutergroep leggen we vooral de nadruk op het graag ‘naar school gaan’, al spelend leren en experimenteren, leren afscheid nemen van mama en papa, kennismaken met nieuwe vriendjes en de juf, samen leren spelen en delen. We verkennen veel verschillende materialen en technieken, we zingen en dansen en genieten van de vele, mooie verhaaltjes.

Samen ontdekken we de wereld met klaspop ‘Jules’.
‘Dag Jules!’ is een taalprogramma dat aan de hand van dagdagelijkse thema’s de kinderen de wereld laat ontdekken. In elk thema staat een verhaal van Jules centraal waar dan de ganse week rond wordt gewerkt.

De ravotters:

Is je kleuter 4 of 5 jaar, dan zet hij zijn kleutercarrière verder bij de ravotters. Juf Peggy en meester Erwin leiden de klas van muis en juf Ann de klas van uil.

De ravotters vertrekken deels vanuit ervaringen om zo hun leefwereld te verrijken. Daarnaast voorziet de juf dagelijks een rijk aanbod aan activiteiten en materialen en worden de werkvormen gevarieerd en gradueel opgebouwd. In deze kleutergroepen worden schoolse vaardigheden, voorbereidend lezen, rekenen en schrijven automatisch opgenomen in de dagelijkse werking. Tijdens het derde trimester voorziet de school een overgangsprogramma waarbij de kinderen regelmatig de kans krijgen om kennis te maken met het eerste leerjaar.

De juffen van de ravotters werken met ‘Schatkist’. Een methode die aansluit bij ‘Veilig leren lezen’ die in het eerste leerjaar gebruikt wordt. Onze kleuters gaan samen met de leerlingen van het vijfde leerjaar naar de bib en maken regelmatig een uitstap in de natuur of op zoek naar wat cultuur. De zwembeurten vinden ze steeds iets om reikhalzend naar uit te kijken.

Onze school is toekomstgericht en veelzijdig. Een juiste keuze maken voor je kind en met een goed gevoel kunnen starten aan een schoolloopbaan is iets dat elke ouder voor ogen heeft. In ons leven boeken we af en toe een ticket. Een ticket voor een concert, een vliegtuig of een trein, om het even wat. Een boeking doe je meestal niet zomaar, een boeking doe je bewust! Welke toekomst boek ik voor mijn kind? Kleuters ‘openen’ en ‘sluiten’ elk dagje in hun kleutergroep.  Daar tussenin zitten hun ervaringen die hun toekomst mee bepalen. In onze school  boek je niet zomaar en ticket maar maak je heel bewust een keuze!

Van harte welkom in onze kleuterschool!

Heb je zin om onze kleuters en juffen in actie te zien? Spring dan zeker even binnen met je kapoen op een openklasdag!

%d bloggers liken dit: